Degustacja Alkoholi
Nie bój sie siuhaju,
nie zginies, nie zginies,
kie sie babiogórski
wodzicki napijes!
Podczas zbójnickich imprez polecamy degustacje regionalnych alkoholi!
Tradycja produkcji wódek regionalnych w Beskidach sięga XIX wieku, najbardziej znanymi trunkami z tamtego okresu jest warzonka i miodonka. Dla podtrzymania i krzewienia tych regionalnych powstało szereg regionalnych wódek, które mogą Państwo degustować podczas biesiady góralskiej przy ognisku na zbójnickim kuligu.
Stara Kurnwica 40%

Degustacja niepowtarzalnej wódki regionalnej – Kurwicy o niepowtarzalnym smaku, chlubiącej się swoim rodowodem pochodzącym ze starych beskidzkich receptur. Wódka regionalna jest ręcznie rozlewana. Dla zachowania swojego niepowtarzalnego charakteru Gorzałka zastrzegła swoje imię jak i recepturę.
Stara Kurwica 40% jest wódką starzoną, leżakowaną 16 lat w beczkach dębowych. Posiada kolor dębu i posmak dębiny. Jest alkoholem na bazie spirytusu zbożowego. Smakiem przypomina brandy, niektórzy twierdzą, że jest to "Polska Whisky". Wyśmienicie komponuje się z kawą.
Miodonka zbójnicka 35%

Jest wpisana do Rejestru Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Wódka góralska w Beskidzie Śląskim znana jest od 1882 r. według przekazów historycznych. Składnik to: spirytus, górska woda źródlana, miód. Leżakowana minimum 1 rok. Najlepsza na ciepło, podgrzana w rondlu. Temperatura spożycia 40 stopni C. Tradycyjny alkohol podawany podczas ważnych uroczystości rodzinnych w Beskidach.
Zbójnicka warzonka 38%

Według podań historycznych znana już od 1886 r. w Beskidzie Śląskim. Jest to tradycyjna, regionalna wódka korzenna, bogata w składniki naturalne. Podstawowe składniki to: spirytus, woda górska, miód, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka, wanilia, karmel, sól, dziwięciosił. Leżakowana minimum 1,5 roku. Można ją przygotowywać na kilka sposobów. W procesie podgrzewania w rondlu dodajemy masło lub czekoladę gorzką, temperatura spożycia max. 60 stopni C. Doskonale smakuje z kawą. Używana przez górali jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości.
Macidula 40% cytrynówka z nutką miodu

Według przepisu Pawła Golca z Milówki. Jest to wódka cytrynowa z nutą miodu. Na Żywiecczyźnie znana już od 1949 r. Macidula to postać z Żywieckich Dziadów, znana też pod nazwą: łatkorka, sznurkorka, sznurkarz. Skład: spirytus, woda górska źródlana, cytryna, miód. Ulubiony napój obrzędowy Żywieckich Dziadów. Podaje się ją zmrożoną. Górale dodają Maciduli do herbaty i używają jako lekarstwo na przeziębienie.
Starka Prezydencka 40% – seria limitowana
Specjalnie filtrowana wódka 16-letnia. Wyprodukowana dla Prezydenta z okazji Dożynek Prezydenckich w Spale 2011 r. Wódka ze spirytusu zbożowego przechowywana w beczkach dębowych wypalanych. Starka Prezydencka ma kolor dębu, posmak dębiny. Podaje się ją w temperaturze pokojowej. Ilość butelek ograniczona!
Warzonka Prezydencka 38% - seria limitowana

Wyjątkowa wódka przygotowana dla gości Prezydenta, serwowana podczas Dożynek Prezydenckich Spała 2011. Bez koloru karmelu. Podaje się ją na ciepło. Ilość butelek ograniczona!
Wódka Szwagrów 50% – seria limitowana
Skierowana do wszystkich szwagrów, tych dobrych i tych złych. Dobrym dajemy pełną butelkę, a złym – pustą! Jest to wódka biała, przygotowana ze spirytusu zbożowego, leżakowana przez dłuższy okres co sprawia, że jej smak jest bardzo delikatny. UWAGA może sponiewierać ! Przed podaniem zmrozić !Doskonale nadaje się do góralskiej herbaty.
Kurwica 40%

Wódka biała klasy Premium, 6-krotnie destylowana. Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego. Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo. Przed podaniem zmrozić !
Porterówka z Browaru Żywieckiego
Polska wódka wytwarzana z porteru z dodatkiem wanilii, goździków, kory cynamonu, ziaren pieprzu. Charakteryzuje się ciemną barwą, słodkawym smakiem z lekką goryczą i średnią mocą. Składniki: spirytus 90 - 95%, piwo porter, cukier wanilinowy, cukier zwykły lub miód. Uniwersalność polega też na tym że można przygotowywać to zarówno na zimno, jak i na gorąco. Najlepsza do spożycia jest po miesięcznym leżakowaniu.
Koszt degustacji ok. 55 zł brutto / osoba
W cenie:
- Warzonka x 4 / kieliszki 38 % - podawana na ciepło
- Miodonka x 2 / kieliszki 35% - podawana na ciepło
- Macidula x 1 /kieliszek 40%
- Kurwica drink „ BIAŁA ZADYMA” 40% klasy Premium
- Góralska kawa /Stara kurwica 16 lat leżakowana w dębowych beczkach
- Zbójnicka herbata/ Przekurwica o mocy 50 %
Czas trwania pokazu w zależności od wielkości grupy. Pokaz prowadzony przez Mistrza sztuki barmańskiej.
Alkohole w ofercie podczas zbójnickich degustacji:
- Miodonka Zbójnicka,
- Warzonka Zbójnicka,
- Macidula,
- Kurwica,
- Stara Kurwica,
- Wódka Szwagrów,
- Warzonka Złota Prezydencka,
- Starka Prezydencka,
- Porterówka.
Wszystkie oferowane przez nas alkohole można również zakupić po pokazie.
Zobacz jak wygląda Degustacja »
Degustacja Regionalnych Alkoholi »
Akcesoria do Regionalnych Alkoholi »