O NAS
OFERTA
nasze możliwości dysponujemy turystyka piwna
zbójnickie wesele zbójnickie biesiady catering na kuligu
degustacja alkoholi pstrągi sery góralskie
zbójnickie pierogi takie rzeczy mamy kiermasze świateczne
personel po zbóju wypożyczalnia zbójnicka animacja
zbójnickie gotowanie
CIEKAWOSTKI
góralska kuchnia łemkowskie jadło pożywienie zbójników
szafran wódka pacholska zbójnicy i habryga
picie węgrzyna żarło beskidników co jadł zbójnik
PRZEPISY
GALERIA
KONTAKT
  • pic1
  • pic3
  • pic3
  • pic1
  • pic3
  • pic3
mraćkanie

Degustacja Alkoholi

Nie bój sie siuhaju,
nie zginies, nie zginies,
kie sie babiogórski
wodzicki napijes!

Podczas zbójnickich imprez polecamy degustacje regionalnych alkoholi!

Tradycja produkcji wódek regionalnych w Beskidach sięga XIX wieku, najbardziej znanymi trunkami z tamtego okresu jest warzonka i miodonka. Dla podtrzymania i krzewienia tych regionalnych powstało szereg regionalnych wódek, które mogą Państwo degustować podczas biesiady góralskiej przy ognisku na zbójnickim kuligu.

Stara Kurnwica 40%

Degustacja niepowtarzalnej wódki regionalnej – Kurwicy o niepowtarzalnym smaku, chlubiącej się swoim rodowodem pochodzącym ze starych beskidzkich receptur. Wódka regionalna jest ręcznie rozlewana. Dla zachowania swojego niepowtarzalnego charakteru Gorzałka zastrzegła swoje imię jak i recepturę. Stara Kurwica 40% jest wódką starzoną, leżakowaną 16 lat w beczkach dębowych. Posiada kolor dębu i posmak dębiny. Jest alkoholem na bazie spirytusu zbożowego. Smakiem przypomina brandy, niektórzy twierdzą, że jest to "Polska Whisky". Wyśmienicie komponuje się z kawą.

Miodonka zbójnicka 35%

Jest wpisana do Rejestru Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Wódka góralska w Beskidzie Śląskim znana jest od 1882 r. według przekazów historycznych. Składnik to: spirytus, górska woda źródlana, miód. Leżakowana minimum 1 rok. Najlepsza na ciepło, podgrzana w rondlu. Temperatura spożycia 40 stopni C. Tradycyjny alkohol podawany podczas ważnych uroczystości rodzinnych w Beskidach.

Zbójnicka warzonka 38%

Według podań historycznych znana już od 1886 r. w Beskidzie Śląskim. Jest to tradycyjna, regionalna wódka korzenna, bogata w składniki naturalne. Podstawowe składniki to: spirytus, woda górska, miód, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka, wanilia, karmel, sól, dziwięciosił. Leżakowana minimum 1,5 roku. Można ją przygotowywać na kilka sposobów. W procesie podgrzewania w rondlu dodajemy masło lub czekoladę gorzką, temperatura spożycia max. 60 stopni C. Doskonale smakuje z kawą. Używana przez górali jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości.

Macidula 40% cytrynówka z nutką miodu

Według przepisu Pawła Golca z Milówki. Jest to wódka cytrynowa z nutą miodu. Na Żywiecczyźnie znana już od 1949 r. Macidula to postać z Żywieckich Dziadów, znana też pod nazwą: łatkorka, sznurkorka, sznurkarz. Skład: spirytus, woda górska źródlana, cytryna, miód. Ulubiony napój obrzędowy Żywieckich Dziadów. Podaje się ją zmrożoną. Górale dodają Maciduli do herbaty i używają jako lekarstwo na przeziębienie.

Starka Prezydencka 40% – seria limitowana

Specjalnie filtrowana wódka 16-letnia. Wyprodukowana dla Prezydenta z okazji Dożynek Prezydenckich w Spale 2011 r. Wódka ze spirytusu zbożowego przechowywana w beczkach dębowych wypalanych. Starka Prezydencka ma kolor dębu, posmak dębiny. Podaje się ją w temperaturze pokojowej. Ilość butelek ograniczona!

Warzonka Prezydencka 38% - seria limitowana

Wyjątkowa wódka przygotowana dla gości Prezydenta, serwowana podczas Dożynek Prezydenckich Spała 2011. Bez koloru karmelu. Podaje się ją na ciepło. Ilość butelek ograniczona!

Wódka Szwagrów 50% – seria limitowana

Skierowana do wszystkich szwagrów, tych dobrych i tych złych. Dobrym dajemy pełną butelkę, a złym – pustą! Jest to wódka biała, przygotowana ze spirytusu zbożowego, leżakowana przez dłuższy okres co sprawia, że jej smak jest bardzo delikatny. UWAGA może sponiewierać ! Przed podaniem zmrozić !Doskonale nadaje się do góralskiej herbaty.

Kurwica 40%

Wódka biała klasy Premium, 6-krotnie destylowana. Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego. Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo. Przed podaniem zmrozić !

Porterówka z Browaru Żywieckiego

Polska wódka wytwarzana z porteru z dodatkiem wanilii, goździków, kory cynamonu, ziaren pieprzu. Charakteryzuje się ciemną barwą, słodkawym smakiem z lekką goryczą i średnią mocą. Składniki: spirytus 90 - 95%, piwo porter, cukier wanilinowy, cukier zwykły lub miód. Uniwersalność polega też na tym że można przygotowywać to zarówno na zimno, jak i na gorąco. Najlepsza do spożycia jest po miesięcznym leżakowaniu.

Koszt degustacji ok. 55 zł brutto / osoba

W cenie:
  • Warzonka x 4 / kieliszki 38 % - podawana na ciepło
  • Miodonka x 2 / kieliszki 35% - podawana na ciepło
  • Macidula x 1 /kieliszek 40%
  • Kurwica drink „ BIAŁA ZADYMA” 40% klasy Premium
  • Góralska kawa /Stara kurwica 16 lat leżakowana w dębowych beczkach
  • Zbójnicka herbata/ Przekurwica o mocy 50 %
Czas trwania pokazu w zależności od wielkości grupy. Pokaz prowadzony przez Mistrza sztuki barmańskiej.

Alkohole w ofercie podczas zbójnickich degustacji:

  • Miodonka Zbójnicka,
  • Warzonka Zbójnicka,
  • Macidula,
  • Kurwica,
  • Stara Kurwica,
  • Wódka Szwagrów,
  • Warzonka Złota Prezydencka,
  • Starka Prezydencka,
  • Porterówka.
Wszystkie oferowane przez nas alkohole można również zakupić po pokazie.

Zobacz jak wygląda Degustacja »

Degustacja Regionalnych Alkoholi »

Akcesoria do Regionalnych Alkoholi »

ZAUFALI NAM

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda