Zbójnickie gotowanie
Ej, baca nas, baca nas
dobrych chłopców na zbój mas,
Jesce byś ich lepszych miał,
gdybyś se im sera dał!
Drugą opcją gotowania ze zbójnikami jest przygotowanie potraw wraz z uczestnikami imprezy oraz wspólne gotowanie zbójnickiej zupy, kwaśnicy na świńskim ryju oraz innych dań w zbójeckim kotle.
Kapitan kompanii zbójnickiej biesiaduje ze swoimi zbójeckimi kamratami i namawia współbiesiadników aby dali popróbować zbójeckich przysmaków, a zbójnicy proponują zacnym Gościom naukę przyrządzania zbójeckiego jadła, aby zadowolić zgłodniałego hetmana zbójnickiego.
ZBÓJNICKIE Group dysponuje potężnymi patelniami i wielkimi kotłami w których możemy uwarzyć praktycznie wszystko co ino nam się zamarzy! Nad paleniskiem rozpalimy harnasiową watrę, a Goście pomogą nam w przygotowaniu zbójnickiego jadła.
Każdy z uczestników zbójnickiego gotowania otrzyma od naszej kompanii zbójnickiej Karpackie Zbóje specjalną zapaskę z naszym logotypem i odpowiednie składniki do pokrojenia. Gdy już składniki będą odpowiednio przygotowane, w odpowiednich proporcjach harnaś Karpackich Zbójów wrzuca je do wielkiego kotła w którym bulgoce spieniona górska woda. Pod kotłem pali się góralska watra. Harnaś bacznie obserwuje poczynania wszystkich uczestników zbójeckiego gotowania. Wszyscy uczestnicy zbójnickiego gotowania muszą się mocno natrudzić, by potrawa była dobrze przyrządzona i smaczna. Harnaś który jest jednocześnie szefem kuchni degustuje zbójecki przysmak i wybiera spośród uczestników gotowania jednego zwycięzcę, który dostaje piękną pamiątkę regionalną promującą Szlak Zbójników Karpackich. Po ceremonii gotowania następuje zbójnicki poczęstunek, zbójnickie śpasy, harce, tańce i swawole z Karpackimi Zbójami!
„Piyknie pytomy na zbójeckie gotowanie z Karpackimi Zbójami” Hej!